Přejít k hlavnímu obsahu

Skupinka kapybar ze zlínské zoo se rozrostla o čtyři mláďata

Pá 19. 8. 2022 - 17:01 Zlín

Na rozlehlém výběhu v jihoamerické oblasti zlínské zoo je od konce května o něco více živo. Rodinná skupina kapybar se totiž rozrostla o čtyři mláďata, dva samečky a dvě samičky.

 

Prvních 14 dní strávila mláďata kapybar v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní si už užívají nejen výběh přímo pod ubikací, ale také nový travnatý prostor, který je součástí nedávno otevřené expozice Jaguar Trek. Návštěvníci je zde uvidí především v dopoledních hodinách, kdy zde celá rodinná skupina vyráží na pastvu.

 

Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již sedmdesát mláďat,“ uvedl zoolog Václav Štraub.

 

Páření kapybar probíhá ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat. Jejich porodní váha se pohybuje kolem 1,5 kg.

 

Ihned po porodu jsou dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den jsou schopna přijímat i pevnou stravu. I tak je samice kojí zhruba 4 měsíce,“ přiblížil Václav Štraub.

 

Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také 2 odrostlá mláďata z předchozích let. Další 2 dřívější mláďata obývají rozlehlou letní expozici kapybar v Amazonii.

 

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená „pán travin“. V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary intenzivně loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, např. v Kolumbii je lov kapybar zakázán.

 

Foto: Archiv Zoo Zlín