Přejít k hlavnímu obsahu
Zlínská menza připraví v průběhu filmového festivalu 3 000 porcí navíc

Zlínská menza připraví v průběhu filmového festivalu 3 000 porcí navíc

Zlín

Pořádně rušno je v těchto dnech v menze Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Už pátým rokem totiž dodává kompletní catering pro Zlín Film Festival. Letos pro jeho hosty připraví více než tři tisíce porcí a stejné množství musí navařit i pro své stálé strávníky - studenty a zaměstnance.

 

V univerzitní menze je od minulého týdne živo, a to více než obvykle. Vše ale funguje perfektně, každý pracovník je na svém místě a přesně ví, co má dělat.
 

Bez precizní přípravy a správné organizace by to nešlo, to je základ,“ uvedl šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.
 

Nejnáročnější bývá úvodní a závěrečný galavečer festivalu, kdy každou akci navštíví zhruba tisícovka hostů.
 

Každý rok se snažíme připravit něco jiného, nového. Letos jsme se například rozhodli více zařadit krajové speciality v podobě pečených brambor s brynzou a jarní cibulkou, k tomu připravíme filírovanou panenku,“ řekl Petr Sedlář.
 

Hosté se ale mohou těšit také na pad thai – marinované kuřecí maso se zeleninou a pečenými nudlemi nebo jehněcí masové kuličky v rajčatové omáčce s rýžovým pilafem či sýrové kuličky v těstíčku na salátu.
 

V průběhu zahajovacího večera se podávaly například také rustikální minichlebíčky, s ořechy a nivovou pomazánkou, pomazánkou z pečené papriky, s rostbífem či avokádovým tatarákem,“ prozradila mluvčí UTB Petra Svěráková.
 

Během festivalu pracuje v kuchyni přibližně třicet lidí, jedná se o kuchaře, cukrářky, přípraváře a další členy provozního týmu. Dalších dvacet zajišťuje večerní akce, pomáhají také studenti blízké Střední školy gastronomie a obchodu.
 

V poslední době se také snažíme během přípravy o udržitelnost, protože plastového a jiného odpadu bývá opravdu hodně. Používáme ekologické a rozložitelné nádobí. Talíře a misky jsou z lisovaných palmových listů, příbory z cukrové třtiny, zkrátka, aby vše šlo zkompostovat. V menze je možné vzít si jídlo zavařené ve skle,“ popsal ředitel Kolejí a menz UTB Michal Navrátil.
 

Připravovat občerstvení pro filmový festival je pro nás prestižní záležitost, jsme rádi, že to takto dobře funguje již několik let a můžeme se na tak významné akci ve městě podílet. Máme skvělý tým, čehož si velmi cením,“ dodal na závěr Navrátil.

 

Foto: UTB