Přejít k hlavnímu obsahu
Vyzkoušejte mazanec trochu jinak – z těsta na briošky, s mandlemi a pomerančem!

Vyzkoušejte mazanec trochu jinak – z těsta na briošky, s mandlemi a pomerančem!

Velké Karlovice

Nejdůležitější křesťanský svátek se kvapem blíží a tak je nejvyšší čas představit si dobrotu, která by neměla na velikonočním stole chybět – tradiční mazanec! Ten si můžete zkusit upéct jinak než obvykle – z těsta na briošky, které obsahuje více vajec a másla.

 

I když mazanec patří mezi velikonoční pochoutky a pekl se tradičně na Bílou sobotu, aby si ho o Velikonoční neděli mohli vzít lidé s sebou do kostela a nechat si ho posvětit, je natolik „jedlý“, že by byla škoda péct ho pouze jednou za rok.

 

Pokud navíc vyzkoušíte variantu z takzvaného brioškového těsta, které je sice trochu dražší vzhledem k většímu obsahu másla a vajec, ale o to chuťově výraznější, lahodnější a voňavější, možná po vás bude rodina vyžadovat mazanec každou neděli,“ říká šéfkuchař Pavol Pikulák z restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích s tím, že mazanec se skvěle hodí třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky.

 

Recept na valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Suroviny:

(na 2 menší mazance, každý cca 500 g)

500 g hladké mouky

20 g kvasnic

85 g cukru krupice

35 ml mléka

5 vajec

220 g másla

2 a ½ lžičky soli

100 g mandlových plátků

100 g kandované pomerančové kůry

 

Postup:

Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin,“ upozorňuje šéfkuchař Pavol Pikulák ze Spa hotelu Lanterna.

1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. „Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť,“ vysvětluje šéfkuchař.

2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky. které necháme vykynout při pokojové teplotě. „Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost,“ upozorňuje Pavol Pikulák.

3. Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.

4. Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip šéfkuchaře Pavola Pikuláka:

Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější,“ dodal na závěr Pikulák.

 

Zdroj a foto: Resort Valachy