Přejít k hlavnímu obsahu
Na Slovácku se utkají nejlepší řezači révy vinné o titul mistra České republiky

Na Slovácku se utkají nejlepší řezači révy vinné o titul mistra České republiky

Blatnice pod Svatým Antonínkem

Kdo je nejlepším řezačem vinné révy v České republice? To se dozvíme už v pátek 11. února v Blatnici pod Svatým Antonínkem, kde se uskuteční 17. ročník Mistrovství České republiky, které pořádá Svaz vinařů ČR.

 

Na sedmdesát soutěžících se v pátek ráno potká v areálu vinařství Víno Blatel v Blatnici pod Svatým Antonínkem, aby na přilehlé vinici poměřili síly v netradiční disciplíně. Posuzuje se v ní umění a šikovnost vinařů, jejichž úkolem je co nejlépe ořezat keře révy vinné.

 

Hodnocení je zajištěno čtyřmi soutěžními komisemi. „Po prvním vyhodnocení budou přední soutěžní pozice opětovně hodnoceny subkomisí složenou ze zástupců všech komisí,“ vysvětlil pořadatel soutěže Miloš Balga. „Posuzovat se bude nejen kvalita a čistotu řezu, ale také architektura keře a počet oček. K rychlosti soutěžících se přihlíží pouze v případě nerozhodných výsledků,“ dodal Balga.

 

Soutěžící v obou kategoriích budou mít letos za úkol ořezat 25 keřů révy vysazené v roce 2014 vedené rýnsko-hessenským způsobem. Pro ty v kategorii ELITE (ženy a muži nad 21 let) bude připraven vinohrad odrůdy rulandské šedé, pro JUNIORY (do 21 let) potom vinohrad odrůdy solaris.

 

Soutěž Mistrovství ČR v řezu révy vinné vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.

 

Za 16 ročníků si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících. V loňském roce se kvůli covidové pandemii poprvé v historii akce neuskutečnila.